Ohjeet sisäl­lön­tuot­ta­jille saavu­tet­ta­vuu­desta

Lauri Merisaari avatar

Päivitetty viimeeksi:

Avainsanat:

Etusivu » Artikkelit » Ohjeet sisällöntuottajille saavutettavuudesta

Sivujen saavu­tet­ta­vuus on yksi tärkeim­mistä asioista WP- sisältöä tehdessä. Valik­kojen help­po­käyt­töi­syys eri lait­teilla ja erilaisten käyt­tä­jien huomioon otta­minen ovat avai­na­se­massa sivuja luotaessa. Sivujen teema toimii pohjana sivujen selkey­delle, kuten valik­ko­si­jainnit ja painik­keiden sijainnit/muodot. Sivuilla oleville kuville kannattaa aina lisätä alt- teksti, jolloin jos kuva ei jostain syystä näy, voi teks­tistä päätellä, mitä kuvassa on. (katso kuva alla).

Näkö- tai liikun­ta­ra­joit­teisten on usein vaikea napsauttaa sivun link­kejä. Monet käyt­tävät ohjel­mis­toja purka­maan linkit eril­li­seen luet­te­loon, jota on helpompi käyttää. Jos kaikissa näissä linkeissä on ankku­ri­teksti, jossa sano­taan “tämä” tai “napsauta tätä”, tällaisen tekniikan hyödyl­li­syys on heiken­tynyt – luet­telo kahdes­ta­kym­me­nestä “napsauta tästä” ‑linkistä ei ole hyödyl­listä kenel­le­kään. Merki­tyk­sel­linen ankku­ri­teksti mahdol­listaa linkit jotta ne olisivat järkeviä niiden välit­tömän sivu­kon­tekstin ulkopuolella.(katso kuvat alla).

Napsauta tästä johtaa tähän:

Lomak­keita tehdessä kannattaa kiin­nittää huomiota loma­ke­kent­tien täyt­töön liit­ty­viin lisä­oh­jei­siin, joilla opas­te­taan täyt­tä­mään kentät oikein.

Ohitus­linkit ovat link­kejä, joiden avulla käyt­täjät voivat navi­goida nykyi­sellä sivulla. Niiden avulla käyt­täjät ja ohjel­mistot, kuten näytön­lu­kuoh­jelmat, voivat siirtyä tärkei­siin sisäl­töihin ja ohittaa ominai­suuksia, kuten navi­goin­ti­link­kejä.

Vältet­täviä raken­teita ovat esimer­kiksi jos navi­gaatio sisältää link­kejä, jotka avaavat
uuden listan link­kejä, joista valita, voi verk­ko­si­vuilla tiedon löytä­minen olla todella hankalaa
ja aikaa vievää. Alle­vii­vauksia tulee välttää taval­li­sessa teks­tissä, koska ne voidaan tulkita linkeiksi.

Monet käyt­täjät selaavat sivuja näppäi­mistön eikä hiiren avulla, ja tämä tulee ottaa huomioon vali­koita ja link­kejä tehtäessä.

Sivujen esteet­ti­syys tulee ottaa huomioon riit­tä­vällä väri­kont­ras­tilla ja värien käytöllä, huomioiden erilaiset sivuston käyt­täjät, kuten väri­so­keat. Esim. käyt­tä­mällä mustaa tekstiä valkoi­sella pohjalla, eikä tumman­si­nistä tekstiä vaalean­si­ni­sellä pohjalla(katso kuvat alla).

Hyvin erot­tuvaa sisältöä.
Huonosti erot­tuvaa sisältöä.
Jaa artik­keli: