-
Kuva
Aluksi ennen kuvan lisäystä kannattaa ottaa huomioon kuvan optimointi. Mieluiten tulee käyttää JPG-muotoisia kuvia aina kun on mahdollista, sillä ne ovat kevyempiä ja sivut latautuvat nopeammin.Ei myöskään kannata käyttää ylisuuria resoluutioita kuvissa. Sivustot harvoin tarvitsevat 4K resoluution tasoisia kuvia. Täysleveät kuvat voivat olla 2560x1440px resoluutiossa, tämä kattaa suurimman osan näytöistä. Sisältöön upotetut, suurehkot kuvat voivat…
-
Lista
Lisää uusi artikkeli. Lisää plus-merkin alta olevasta valikosta lista painikkeesta(katso kuva alla). Avautuu listaeditori, jonka yläpuolella olevasta valikosta voi valita muun muassa järjestämättömän listan tai järjestetyn listan(katso kuva alla). Järjestetyn luettelon aloittavaa numeroa voi vaihtaa valitsemalla järjestetyn luettelon, jonka jälkeen oikean yläreunan hammasrattaan alta valikosta lohko löytyy kohta numeroidun listan asetukset, josta aloitusnumeroa voi muuttaa(katso…
-
Otsikko
Lisää uusi artikkeli. Lisää plus-merkin alta olevasta valikosta otsikko painikkeesta(katso kuva alla). Otsikoita voi lisätä ja niiden tasoja muuttaa alaotsikoiksi tarpeen mukaan valikosta H2( muuta otsikkotasoa). H1- tason otsikkoteksti on alasivuilla automaattisesti kyseisen sivun pääotsikko. Myös hakukoneiden ja saavutettavuuden kannalta on hyvä että otsikoiden tulee olla täsmällisessä järjestyksessä ja selkeästi esitetty sivuilla. Jokaisella alasivulla tulisi…
-
Kappale
Lisää uusi kappale joko plus- merkistä painamalla tai raahaamalla(katso kuva alla). Kun kirjoitat tekstiä, yläpuolelle avautuu valikko, josta löytyy erilaisia tekstinmuokkaustyökaluja(katso kuva alla). Lisää valikoita saa avattua painamalla oikeassa reunassa olevaa merkkiä(katso kuva alla). Tekstin fonttia, väriä ja kokoa voi muuttaa oikeassa reunassa olevasta valikosta(katso kuva alla). Kappaleen voi poistaa painamalla kappaleen aktiiviseksi, jolloin sen…
-
Kategoriat ja tagit
Kategorioiden avulla sisältöä pyritään päätasolla jäsentämään niin, että tietoa on helppo löytää. Useasti sanotaan, että kategorioita voi verrata kirjan sisällysluetteloon ja avainsanoja eli tageja kirjan hakemistoon. Artikkeli on pakko kategorisoida, avainsanoja taas ei ole pakko käyttää ollenkaan, tosin se on erittäin suositeltavaa. Kategoriat sivulla on lomake uuden kategorian luontiin sekä olemassa olevien kategorioiden listaus(katso kuva alla).Kategoriat…
-
Arkistointi
WordPress mahdollistaa kategoria- ja avainsana-arkistosivujen osoitteen muutoksen menemällä ohjausnäkymässä asetusten osoiterakenne- sivulle(katso kuva alla). Osoiterakenne kohdassa voi vaihtaa järjestelmän osoiterakennetta. Osoiterakenteen oletusvaihtoehto on huonoin vaihtoehto eikä sitä voi suositella käytettäväksi. Kannattaa siis valita jokin muu käyttäjäystävällisempi osoiterakenne. Osoiterakennetta ei kannata vaihtaa kevyin perustein, sillä se muuttaa osoitteet. Tästä on taas seurauksena se, että vanhat linkit rikkoutuvat,…
-
Versiot
WordPress tallentaa versioita automaattisesti 60 sekunnin välein, joten käyttäjä ei menetä paljoa tietoa, vaikka selain/tietokone sammuu jostain syystä esim. sähkökatkon takia. Jokainen uusi automaattinen tallennus ylikirjoittaa edellisen version, joten automaattisia tallennuksia voi olla korkeintaan yksi. Versioita voi tallentaa myös manuaalisesti tallenna luonnos napista(katso kuva). Aiemman version palautus WordPress tarjoaa mahdollisuuden palata aiempaan versioon versionhallinnan avulla.…
-
Esikatselu
Esikatsele painike löytyy tallenna luonnos ‑painikkeen ja julkaise painikkeen välistä. Esikatsele-nappia painamalla voi tarkastella miltä sivu näyttää julkaistuna työpöytä, tabletti tai mobiililaitteilla painamalla esikatsele uudessa välilehdessä kohtaa.
-
Lohkon asetukset ja mistä näkymät löytyy
Paina plus-symbolia lisätäksesi uuden lohkon(katso allaoleva kuva). Avautuvassa pienessä ”ikkunassa” voit hakea lohkoja tai valita niitä listalta. Lohkon lisääminen tapahtuu painamalla haluttua kuvaketta, raahaamalla tai plus- merkistä.Lisättyäsi lohkon, klikkaa se aktiiviseksi klikkaamalla lohkoa hiirellä. Kun aktivoit lohkon, avautuu valikko, josta löytyy erilaisia työkaluja kuten lohkon muuttaminen, nuolet ylös ja alas, tekstinkäsittely- työkaluja, linkin teko sekä…
-
Linkin lisääminen
Linkkejä on sekä sivuston sisäisiä, että ulkoisia. Käsitellään ensin sivuston sisäisen linkin teko. Aluksi luo ja julkaise haluamasi sisältö. Seuraavaksi mene sivulle, johon linkin haluat tehdä ja maalaa haluamasi linkki teksti. Siitä tulee linkin ankkuriteksti. Paina ”Lisää tai muokkaa linkkiä” painiketta(katso kuva). Kirjoita hakukenttään linkitettävän kohteen nimi, tässä tapauksessa linkin lisääminen, joka etsii hakemistosta kyseisen…
-
Artikkelin/Sivun asetukset
Artikkelin asetukset löytyvät sovelluksen valikosta yläoikealta hammasrataslogoa painamalla.(katso kuva). Artikkelin asetuksissa voit asettaa artikkelille artikkelikuvan ja määrittää otteen (HUOM! jos lisää ote linkki ei näy, ole yhteydessää Meitaan niin laitamme asetuksen päälle). Artikkelille voi määrittää tilan, julkaisuajankohdan, vaihtaa kirjoittajaa, vaihtaa sivupohjaa ja säätää kiinnitätkö artikkelin. Voit lisätä artikkelin asetuksista myös kategoriat ja avainsanat sekä määrittää…
-
Mediakirjasto
Mediakirjasto löytyy ohjausnäkymän kohdasta Media ja mediakirjasto. Uuden kansion voi tehdä seuraavasti(katso kuva alla): Paina kohdasta New Folder Nimeä kansio( esimerkissä tehty kansio Testikuvat Paina Save Siirry seuraavaksi kansioon Testikuvat napsauttamalla kansion päällä hiirellä. Jos haluat lisätä uuden kuvan tms. tiedoston paina kohdasta Lisää uusi.(Katso kuva alla). Voit lisätä kuvia seuraavasti(katso kuva alla): Raahaamalla kuvan…