Artikkelit

Toiset oppii hakkaamalla päätä seinään — lukemalla päähän sattuu vähemmän.

Etusivu » Artikkelit
  • Kuva

    Aluksi ennen kuvan lisäystä kannattaa ottaa huomioon kuvan opti­mointi. Mieluiten tulee käyttää JPG-muotoisia kuvia aina kun on mahdol­lista, sillä ne ovat kevyempiä ja sivut latau­tuvat nopeammin.Ei myös­kään kannata käyttää ylisuuria reso­luu­tioita kuvissa. Sivustot harvoin tarvit­sevat 4K reso­luu­tion tasoisia kuvia. Täys­le­veät kuvat voivat olla 2560x1440px reso­luu­tiossa, tämä kattaa suurimman osan näytöistä. Sisäl­töön upotetut, suurehkot kuvat voivat…


  • Lista

    Lisää uusi artik­keli. Lisää plus-merkin alta olevasta vali­kosta lista painikkeesta(katso kuva alla). Avautuu listae­di­tori, jonka yläpuo­lella olevasta vali­kosta voi valita muun muassa järjes­tä­mät­tömän listan tai järjes­tetyn listan(katso kuva alla). Järjes­tetyn luet­telon aloit­tavaa numeroa voi vaihtaa valit­se­malla järjes­tetyn luet­telon, jonka jälkeen oikean yläreunan hammas­rat­taan alta vali­kosta lohko löytyy kohta nume­roidun listan asetukset, josta aloi­tus­nu­meroa voi muuttaa(katso…


  • Otsikko

    Lisää uusi artik­keli. Lisää plus-merkin alta olevasta vali­kosta otsikko painikkeesta(katso kuva alla). Otsi­koita voi lisätä ja niiden tasoja muuttaa alaot­si­koiksi tarpeen mukaan vali­kosta H2( muuta otsik­ko­tasoa). H1- tason otsik­ko­teksti on alasi­vuilla auto­maat­ti­sesti kyseisen sivun pääot­sikko. Myös haku­ko­neiden ja saavu­tet­ta­vuuden kannalta on hyvä että otsi­koiden tulee olla täsmäl­li­sessä järjes­tyk­sessä ja selkeästi esitetty sivuilla. Jokai­sella alasi­vulla tulisi…


  • Kappale

    Lisää uusi kappale joko plus- merkistä paina­malla tai raahaamalla(katso kuva alla). Kun kirjoitat tekstiä, yläpuo­lelle avautuu valikko, josta löytyy erilaisia tekstinmuokkaustyökaluja(katso kuva alla). Lisää vali­koita saa avattua paina­malla oikeassa reunassa olevaa merkkiä(katso kuva alla). Tekstin fonttia, väriä ja kokoa voi muuttaa oikeassa reunassa olevasta valikosta(katso kuva alla). Kappa­leen voi poistaa paina­malla kappa­leen aktii­vi­seksi, jolloin sen…


  • Kate­go­riat ja tagit

    Kate­go­rioiden avulla sisältöä pyri­tään pääta­solla jäsen­tä­mään niin, että tietoa on helppo löytää. Useasti sano­taan, että kate­go­rioita voi verrata kirjan sisäl­lys­luet­te­loon ja avain­sa­noja eli tageja kirjan hake­mis­toon. Artik­keli on pakko kate­go­ri­soida, avain­sa­noja taas ei ole pakko käyttää ollen­kaan, tosin se on erit­täin suosi­tel­tavaa. Kate­go­riat sivulla on lomake uuden kate­go­rian luon­tiin sekä olemassa olevien kate­go­rioiden listaus(katso kuva alla).Kategoriat…


  • Arkis­tointi

    WordPress mahdol­listaa kate­goria- ja avain­sana-arkis­to­si­vujen osoit­teen muutoksen mene­mällä ohjaus­nä­ky­mässä asetusten osoi­te­ra­kenne- sivulle(katso kuva alla).  Osoi­te­ra­kenne kohdassa voi vaihtaa järjes­telmän osoi­te­ra­ken­netta. Osoi­te­ra­ken­teen oletus­vaih­toehto on huonoin vaih­toehto eikä sitä voi suosi­tella käytet­tä­väksi. Kannattaa siis valita jokin muu käyt­tä­jäys­tä­väl­li­sempi osoi­te­ra­kenne. Osoi­te­ra­ken­netta ei kannata vaihtaa kevyin perus­tein, sillä se muuttaa osoit­teet. Tästä on taas seurauk­sena se, että vanhat linkit rikkou­tuvat,…


  • Versiot

    WordPress tallentaa versioita auto­maat­ti­sesti 60 sekunnin välein, joten käyt­täjä ei menetä paljoa tietoa, vaikka selain/tietokone sammuu jostain syystä esim. sähkö­katkon takia. Jokainen uusi auto­maat­tinen tallennus ylikir­joittaa edel­lisen version, joten auto­maat­tisia tallen­nuksia voi olla korkein­taan yksi. Versioita voi tallentaa myös manu­aa­li­sesti tallenna luonnos napista(katso kuva). Aiemman version palautus WordPress tarjoaa mahdol­li­suuden palata aiem­paan versioon version­hal­linnan avulla.…


  • Esikat­selu

    Esikat­sele painike löytyy tallenna luonnos ‑painik­keen ja julkaise painik­keen välistä. Esikat­sele-nappia paina­malla voi tarkas­tella miltä sivu näyttää julkais­tuna työpöytä, tabletti tai mobii­li­lait­teilla paina­malla esikat­sele uudessa väli­leh­dessä kohtaa.


  • Lohkon asetukset ja mistä näkymät löytyy

    Paina plus-symbolia lisä­täk­sesi uuden lohkon(katso allao­leva kuva). Avau­tu­vassa pienessä ”ikku­nassa” voit hakea lohkoja tai valita niitä listalta. Lohkon lisää­minen tapahtuu paina­malla haluttua kuva­ketta, raahaa­malla tai plus- merkistä.Lisättyäsi lohkon, klikkaa se aktii­vi­seksi klik­kaa­malla lohkoa hiirellä. Kun akti­voit lohkon, avautuu valikko, josta löytyy erilaisia työka­luja kuten lohkon muut­ta­minen, nuolet ylös ja alas, teks­tin­kä­sit­tely- työka­luja, linkin teko sekä…


  • Linkin lisää­minen

    Link­kejä on sekä sivuston sisäisiä, että ulkoisia. Käsi­tel­lään ensin sivuston sisäisen linkin teko. Aluksi luo ja julkaise halua­masi sisältö. Seuraa­vaksi mene sivulle, johon linkin haluat tehdä ja maalaa halua­masi linkki teksti. Siitä tulee linkin ankku­ri­teksti. Paina ”Lisää tai muokkaa linkkiä” painiketta(katso kuva). Kirjoita haku­kent­tään linki­tet­tävän kohteen nimi, tässä tapauk­sessa linkin lisää­minen, joka etsii hake­mis­tosta kyseisen…


  • Artikkelin/Sivun asetukset

    Artik­kelin asetukset löytyvät sovel­luksen vali­kosta yläoi­kealta hammas­ra­tas­logoa painamalla.(katso kuva). Artik­kelin asetuk­sissa voit asettaa artik­ke­lille artik­ke­li­kuvan ja määrittää otteen (HUOM! jos lisää ote linkki ei näy, ole yhtey­dessää Meitaan niin laitamme asetuksen päälle). Artik­ke­lille voi määrittää tilan, julkai­sua­jan­kohdan, vaihtaa kirjoit­tajaa, vaihtaa sivu­pohjaa ja säätää kiin­ni­tätkö artik­kelin. Voit lisätä artik­kelin asetuk­sista myös kate­go­riat ja avain­sanat sekä määrittää…


  • Media­kir­jasto

    Media­kir­jasto löytyy ohjaus­nä­kymän kohdasta Media ja media­kir­jasto. Uuden kansion voi tehdä seuraavasti(katso kuva alla): Paina kohdasta New Folder Nimeä kansio( esimer­kissä tehty kansio Testi­kuvat Paina Save Siirry seuraa­vaksi kansioon Testi­kuvat napsaut­ta­malla kansion päällä hiirellä. Jos haluat lisätä uuden kuvan tms. tiedoston paina kohdasta Lisää uusi.(Katso kuva alla). Voit lisätä kuvia seuraavasti(katso kuva alla): Raahaa­malla kuvan…