Artikkelit

Toiset oppii hakkaamalla päätä seinään — lukemalla päähän sattuu vähemmän.

Etusivu » Artikkelit
  • Lomake- editoria koskevat vaati­mukset

    Lomake-edito­rina käyte­tään contact- form lisä­osaa. Editori löytyy ohjaus­nä­kymän yhtey­den­otto- kohdasta lisää uusi. Aiemmin tehdyt lomak­keet löytyvät kohdasta yhtey­den­ot­to­lo­mak­keet, josta niitä pääsee muokkaamaan(katso kuva alla). Lisää uusi- painike avaa editorin. Lomak­keelle anne­taan nimi. Siirry edito­riin ja lisää<label> ja </label> — merk­kien väliin ensin kentän otsikko ja seuraa­vaksi haluttu kenttä sini­sellä merki­tyistä laati­koista, lisää halua­masi tiedot, kuten…


  • Uudel­lee­noh­jaukset ja 404

    Uudel­lee­noh­jausta tarvi­taan, kun jokin sivuston osoite pitää ohjata eri verkko- osoit­tee­seen. uudel­lee­noh­jauksen voi tehdä (301 redi­rect) Redi­rec­tion-lisä­osaa käyt­tä­mällä. Tämä lisäosa myös pitää kirjaa osoit­teista joita ei sivus­tolta löytynyt sekä luo auto­maat­ti­sesti uudel­lee­noh­jauksen, kun muutat jonkun sivun osoi­tetta sisäl­tö­edi­to­rissa. 404 on HTML status koodi sille että sivua ei löytynyt. “404 Sivua ei löytynyt” näyte­tään käyt­tä­jälle silloin…


  • Sivu­kartta

    Sivu­kartta on tiedosto, josta näkee sivuston raken­teen ja hierar­kian: pääsivut, alasivut, blogin kate­go­riat, blogin postaukset ja verk­ko­kaup­paan liit­tyvät asiat, tuote­ryhmät, tuote­ryh­mään kuuluvat tuot­teet jne. Sivu­kartan avulla haku­ko­neet löytävät sivujen sisällön. Avain­sa­noja teke­mällä haku­ko­neet löytävät helpommin sivus­tolta haetun otsikon sisäl­töi­neen ja myös samaan aihea­lu­ee­seen liit­tyvän sisällön. Sivu­kartan näkee, kun lisää WP- verk­ko­si­vuston perään tekstin wp-sitemap.xml(katso kuva…


  • Videoiden upotus

    Videoiden upotus tapahtuu valit­se­malla plus- merkin alla olevasta vali­kosta kohta upota ja kopioi­malla artik­kelin tai sivun sisäl­tö­kent­tään upotet­tavan median osoitteen(katso kuva alla). Videon voi poistaa paina­malla 3- pisteen alta löyty­västä vali­kosta kohtaa poista lohko tai valit­se­malla hiirellä video­lohkon aktii­vi­seksi ja paina­malla delete- nappia(katso kuva alla).


  • Navi­gointi lohkojen välillä ja lohko hierarkia

    Lohko on yksi pieni osa artik­kelin sisältöä. Yksin­ker­tai­simpia perus lohkoja ovat esimer­kiksi Otsikko, Kappale tai lista. Artik­kelin sisällön ajat­te­le­minen lohkoina on aika uusi asia, joten se vaatii hieman kärsi­väl­li­syyttä, jotta sen ymmärtää. Artik­kelin sisällön jakau­tu­misen lohkoihin ymmärtää ehkä helpoimmin avaa­malla lohkojen “lista­nä­kymän”. Lista­nä­kymä aukeaa paina­malla vasemman yläreunan vali­kosta 3- vaaka­viivaa sisäl­tä­västä ikonista(katso kuva alla). Paina­malla…


  • Navi­gaa­tio­va­li­koiden kään­nökset

    Tämä ohje keskittyy vali­koiden kieli­ver­sioin­tiin. Lue ensin valik­koe­di­torin yleis­oh­jeet, jos valikot ovat täysin vieras asia. Navi­gaa­tio­va­li­koita voidaan hallita hallin­ta­puo­lella kohdasta “Ulkoasu > Valikot”. Jokai­selle kielelle luodaan oma navi­gaa­tio­va­likko. Tämä mahdol­listaa eril­laiset valik­ko­ra­ken­teet eri kielille, kun jollain kielellä on suppeampi valikko. Vali­koiden nimet on syytä muodostaa niin, että nimestä näkee sen kielen. Esim. “Pääva­likko EN” tai…


  • Eri kielisten sivujen linkit­tä­minen

    Sivun (tai artik­kelin) kieli­ver­siot eivät linkity toisiinsa auto­maat­ti­sesti. Tämä siksi, että toinen kieli sivus­tosta voisi pitää sisäl­lään täysin eril­laisen suppeamman sivus­to­ra­ken­teen. Kieli­ver­sioiden linkitys näkyy hallin­ta­puolen sivu­lis­tauk­sessa Kun listauk­sessa kielen sarak­keessa näkyy “plus” ikoni, niin kysei­selle artik­ke­lille ei ole linki­tetty sarak­keen mukaista kieli­ver­siota. Kuvassa artik­ke­lilta puuttuu Englan­nin­kie­linen versio. “plus” ikonista klik­kaa­malla luodaan uusi englan­nin­kie­linen artik­keli, joka…


  • Lohkojen lisää­minen ja pois­ta­minen

    Lohkon voi lisätä seuraa­vasti. Plus-valikon alta raahaa­malla tai paina­malla sopivaa ikonia/kirjoittamalla hae kent­tään lohkon nimi. Toinen vaih­toehto on painaa lohkon vieressä olevaa plus- ikonia ja valita uusi lohko sen vali­kosta( katso kuva alla). Lohkon voi poistaa valit­se­malla lohkon ja paina­malla delete- nappia tai valit­se­malla valikon yläreu­nasta 3- pistettä vali­kosta kohta poista lohko(katso kuva alla).


  • Meita haitari (Accor­dion)

    Meita- otsi­koiden teko eli tapa, jolla otsikon allao­levaa sisältöä saa näkyviin/piilotettua otsikon vieressä olevaa plus/­miinus-ikonia painamalla(Kätevä, jos on paljon otsi­koita, joissa paljon sisältöä). Valitse plus- ikonin alta Meita accor­dion- kohta. Ilmestyy editori(katso kuva alla). yläva­li­kosta voi valita sopivat otsik­ko­tasot H2 — H6. (Otsikko- kohtaan voi kirjoittaa halutun otsikon) Seuraa­vaksi lohkoon voi lisätä halutun sisällön lisää…


  • Haku

    Haku osaa tutkia sisäl­löistä otsikkoa sekä sisäl­tö­tekstiä yksin­ker­tai­sesti ja etsiä niistä annet­tuja sanoja. Haku­lohkon voi lisätä plus- ikonin alta löyty­västä haku- painik­keesta napsaut­ta­malla tai raahaa­malla se halut­tuun kohtaan(katso kuva alla). Haku­kentän yäpuo­lella olevasta vali­kosta voit valita asetuk­sista: Näytä/piilota hakuse­lite Vaihda painik­keen paikkaa Käytä ikoni/etsi- paini­ketta Esikat­sele- kohdasta voi tarkistaa toimiiko haku.


  • Mukau­tettu HTML

    WordPres­sissä pääsee kirjoit­ta­maan teks­tie­di­to­rilla myös HTML- kieltä. Yleisin syy tämän lohkon käyt­töön on se ettei sisäl­lölle löydy muuta sopivaa lohkoa tai halu­taan lisätä tekni­sesti poik­keuk­sel­lista sisältöä jota lohkoe­di­tori ei ymmärrä. Tätä lohkoa käyte­tään usein myös ulko­puo­listen palve­luiden Widget­tien upotuk­seen, siten että olet saanut jostain ulko­puo­lelta HTML koodin pätkän, mikä pitäisi upottaa. Tämä lohko väärin käytet­tynä…


  • Sivujen listaus

    Sivu­nä­ky­mään pääsee klik­kaa­malla ohjaus­nä­ky­mässä sivujen alta kaikki sivut(katso kuva alla). Oletuk­sena näky­mässä lista­taan kaikki sivut. Sivuja voi suodattaa monella tapaa. Listauksen yläpuo­lella on listat­tuna kaikki eri sivujen tilat, joista sivuja löytyy(Kaikki, Julkaistut, Luon­nokset ja Roska­kori). Tilaa klik­kaa­malla näyte­tään kyseisen tilan kaikki sivut. Tämän lisäksi sivut voi suodattaa kuukauden mukaan. Valinnan jälkeen tulee painaa Suodata nappia.…